O nama
    Apartmani
    Cijene
    O Trogiru
    Plaže
    Guestbook
Dalmatia

  Villa Bella Vita - Apartments in Okrug Gornji


O HrvatskojPoložaj: Hrvatska se nalazi u jugoistocnoj Europi, na obali Jadranskog mora.
Površina: 56.538 km2
Dužina obale: 1778 km
Otoci: 1185
Stanovništvo: 4,8 milijuna
Glavni grad: Zagreb, cca. 1 milijun stanovnika
Službeni jezik: hrvatski
Valuta: Kuna (KN)

Opci podaci: Hrvatska je parlamentarna demokracija, koja kulturno i povijesno pripada u srednjeeuropski kulturni krug. Zemljopisno je podijeljena na deset regija. Na sjeverozapadu zemlje prevladava kontinentalna klima, na obali sredozemna, a u paninskom dijelu planinsko-alpska klima.

Od brojnih privrednih grana (obrada metala, drvna industrija, kožna industrija, industrija papira, prehrambena ind., kemijska i farmaceutska industrija, itd.) najvažnije su turizam i brodogradnja. Hrvatska ima dobro razvijene cestovne, zracne i željeznicke veze, kako unutar same zemlje tako i sa inozemstvom. Hrvatska je zemlja koja nije samo bogata kulturnim vrednotama vec je to zemlja s jedinstvenim prirodnim fenomenima od cije ljepote zastaje dah; Plitvicka Jezera, otocje Kornati, Brijunski arhipelag, planina Velebit, najveci poluotok Jadrana, Istra, tek su neki od njih. Hrvatska ima 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode, a u ekološkom pogledu je Hrvatska najcišca zemlja na podrucju Sredozemlja.

Ukratko, ovo je zemlja bogate kulture koja je znala povezati svoju tradiciju s modernim nacinom života i koja na razne nacine poziva na upoznavanje. Hrvatska je pravi raj za turiste, jedrilicare, sportske ribolovce i istraživace prirode, ali i za gurmane, koje ce oduševiti bogata gastronomska ponuda.


Kultura i povijest: od 9. do 12. stoljeca Hrvatska je bila samostalna kneževina i kraljevina (prvi hrvatski kralj, Tomislav, okrunjen je 925.g.). Iz tog doba potjecu prve ranohrvatske crkve i pisani nalazi. Od 12. stoljeca do 1990. g. Hrvatska je bila pod raznim vlastodršcima, izmedu ostalog bila je dijelom Habsburške Monarhije, što je ostavilo dubok trag u kulturi i svakodnevnom životu u kontinentalnom dijelu zemlje; za glavni grad se kaže da je mali Bec i zaista, Zagreb ima u arhitektonskom pogledu puno toga zajednickog s Becom.

Okolica Zagreba obiluje srednjevjekovnim utvrdama i dvorcima, od kojih su najpoznatiji Trakošcan i Veliki Tabor. Na obali su tragove ostavili Rimljani, Talijani i Francuzi; gradovi na obali bogati su spomenicima iz doba Rima (Pulska Arena, Dioklecianova palaca u Splitu...) i iz Renesanse (Dubrovnik, Šibenik, Trogir...). Cak i pod stranom vlašcu Hrvatska je kao posebna teritorijalna jedinica imala vlastitu upravu i sacuvala je vlastitu kulturu i duh kroz mnoga stoljeca.

Hrvatska je takoder kolijevka poznatih umjetnika i znanstvenika koji su djelovali u Srednjem Vijeku, u doba Renesanse i u novije doba. O dugoj kulturnoj tradiciji svjedoce brojne znamenitosti i djela hrvatskih arhitekata, kipara, slikara, pisaca i poznata imena iz raznih podrucja znanosti, kao što su Nikola Tesla, Ruder Boškovic, Juraj Dalmatinac, Ivan Meštrovic, Julije Klovic, Marin Držic i brojni drugi. Od znamenitosti Hrvatske najznacajnije se nalaze na listi UNESCO-a; grad Dubrovnik, Šibenska katedrala, Rimski Grad u Trogiru, Eufrazijeva bazilika u Porecu, Dioklecianova palaca u Splitu i Plitivicka jezera.